Peter Kleine Schaars

Tijdens de CD-opnames van “Portrait of Philip Sparke”en “Windscapes” met de Deutsche Bläserphilharmonie had ik het genoegen om samen te werken met Peter Kleine Schaars als klankregisseur. Hij kreeg het telkens voor elkaar om een positieve, constructieve, ontspannen maar zeker ook een zeer geconcentreerde werksfeer te scheppen. Bedreven in zijn vak, was hij met duidelijke enthousiasme aan het werk en gaf blijk van een briljant gehoor en professionele vakkennis. Als dirigent kon ik volledig op zijn oordeel vertrouwen en voelde me in zeer goede handen. Opmerkingen en aanwijzingen van zijn kant waren altijd gefundeerd ter zake, richting gevend en motiveerde tegelijkertijd allen om het beste te willen.

De CD-opnames spreken voor zich – er zullen er zeker nog meer volgen!

Walter Ratzek
Chefdirigent Musikkorps der Bundeswehr
en Deutsche Bläserphilharmonie


Hoewel de klankregisseur een van de belangrijkste personen is bij het maken van een cd-opname wordt hij vaak over het hoofd gezien. Hij treedt op als schakel tussen de technische en muzikale kanten van het project en houdt beide aspecten scherp in de gaten – zo waarborgt hij de algehele kwaliteit van de uiteindelijke opname.

Ik prijs mezelf gelukkig met het feit dat Peter Kleine Schaars deze essentiële functie heeft vervuld bij veel opnamen van mijn werken die zijn verschenen onder de labels Anglo Records en De Haske. Hij heeft zeer veel ervaring aan beide kanten van de microfoon en combineert zijn eigen muzikantschap en zijn kennis van opnametechnieken met de unieke gave om dirigent en spelers op een prettige manier te laten samenwerken. Zo ontstaat er uiteraard een prettige werksfeer in de studio – met als resultaat een prima cd.

Hij is de beste! Eigenlijk is hij bijna zo goed als ondergetekende!!

Philip Sparke


Jongeren dolenthousiast!

Een driedaagse orkeststage dirigeren voor 130 jongeren tussen 14 en 24 jaar, een orkest dat voor de gelegenheid is samengesteld, is een uitdaging.

Maar met Peter Kleine Schaars was dit een schot in de roos.

Het repertoire werd bepaald in samenspraak met de artistieke commissie van Vlamo West-Vlaanderen en resulteerde in een gevarieerd programma.

De jongeren konden zich perfect vinden in de, bijna op hun maat geschreven, muziek van Peter. Vlamo streeft ernaar jongeren kennis te leren maken met de muziek en dirigeerstijl van  verschillende componist-dirigenten. Peter kon op een pittige en inspirerende manier de jongeren drie dagen lang boeien. Ook tijdens de momenten van vrije tijd kon hij zich perfect mengen in de leefwereld van deze generatie. Als slot werd een heus concert gebracht voor een overvolle zaal. Wij hopen in ieder geval Peter Kleine Schaars nogmaals te mogen ontvangen in West-Vlaanderen (B)!

Isabelle Vermeersch

Trefpuntmedewerker Vlamo West-Vlaanderen


Lichte muziek is geen ‘lichte’ muziek!

De term ‘licht’ in lichte muziek heeft niets te maken met eenvoud. Om deze muziek goed te spelen is meer nodig dan men soms denkt. Vandaar dat fanfare ‘Vriendenkring’ Peter Kleine Schaars heeft uitgenodigd ter voorbereiding op deelname aan enkele entertainmenttoernooien. Het werd een bijzondere ervaring voor de muzikanten, maar ook voor mij persoonlijk. Gedurende twee repetities wist Peter de muzikanten te boeien met zijn vakmanschap. Op een vlotte, ontspannen manier werden diverse aspecten (speelmanieren, ritmes, enz.) belicht. Het speelplezier droop ervan af!

Het afsluitende concert – waarin Peter zijn eigen werken dirigeerde en toelichting gaf op zijn werkzaamheden – was een ware happening. De overvolle zaal reageerde enthousiast met een staande ovatie. Peter, bedankt!

Namens fanfare ‘Vriendenkring’ Overloon,
Phil van Landeghem, dirigent


Tijdens een cd-opname voor De Haske maakten we bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine kennis met Peter Kleine Schaars als opnameleider. De aangename contacten en prettige samenwerking legden de basis voor een verdere samenwerking. Door zijn jarenlange ervaring als militair-muzikant en als componist/arrangeur bezit Peter een enorme bagage op het gebied van de lichte muziek. Peter werd uitgenodigd om als gastdirigent met zijn vakkundige uitleg een concertprogramma met eigen muziek en arrangementen voor te bereiden. Het resultaat van een fijne repetitieweek was een geslaagd galaconcert in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal, waar Peters muziek erg in de smaak viel bij het in groten getale aanwezige publiek. Voor de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine was het een zeer boeiende samenwerking die beslist voor herhaling vatbaar is.

MU1 Peter Van Montfort
hoornist
Kon. Muz. Belgische Marine


Zijn geweldige arrangementen en composities evenals zijn interessante workshop over ‘lichte muziek’ hebben in Zwitserland een indrukwekkende impuls achter gelaten. Zijn kunnen heeft ons sterk beïnvloed en tegelijkertijd laten zien wat ‘lichte muziek’ nu werkelijk inhoudt. Met veel humor en vakkennis heeft Peter Kleine Schaars ons de verschillende uitvoeringspraktijken duidelijk gemaakt. Hartelijk dank voor je enthousiasme. Ik verheug me nu alweer op ons volgende gemeenschappelijke project.

Mit lieben Grüssen

Cap Christoph Walter
Swiss Army Central Band
Chief Conductor


Een waar feest!

Harmonie Concordia uit Melick is een ambitieus orkest wat betreft klassieke concerten en concoursen, en komt uit in de hoogste afdeling van de Limburgse muziekbond. De ‘lichte muziek’ is bij deze harmonie echter nooit goed aan bod gekomen. Daarom hebben we onlangs een project ‘lichte muziek’ onder leiding van Peter Kleine Schaars gedaan. In een tijdsbestek van drie maanden hadden we drie repetities en een afsluitend concert. Deze repetities waren zeer leerzaam voor zowel de muzikanten als voor ondergetekende. Peter Kleine Schaars wist de musici steeds te boeien door woord en gebaar. Een flinke dosis humor van zijn kant ontbrak niet. Elke repetitie was een waar feest!
De grote waarde van dit project lag niet in het swingende slotconcert, maar in het feit dat het orkest (en de dirigent) nu de ‘lichte muziek’ veel makkelijker en sneller oppakt. Peter Kleine Schaars heeft ons met zijn aanpak ‘lichte muziek’ leren waarderen en uitvoeren. Hij deed dit heel precies en wat vooral opviel: hij weet moeilijke zaken zeer eenvoudig en begrijpelijk uit te leggen.
Een project ‘lichte muziek’ met Peter Kleine Schaars is een aanrader voor elk orkest!

Harry Wolters
Dirigent Harmonie Concordia Melick


De muziekvereniging Melodia Goldach (Zwitserland) werd in 2002 voor de tweede keer uitgenodigd om deel te nemen aan het Internationale Lichte Muziek Concours te St. Gallen. In ons showprogramma speelden we o.a. een arrangement van Peter Kleine Schaars die daar ter plekke aanwezig was. Tijdens onze persoonlijke ontmoeting bood hij spontaan aan om bij ons orkest eens een workshop te geven. Als amateur orkest uit de Zwitserse 2e klasse (uitmuntendheid) waren we zeer benieuwd wat Peter Kleine Schaars met ons voor zou hebben en gingen serieus aan de slag met de voorbereidingen. Tijdens de workshop liet hij aan de hand van zijn eigen composities en arrangementen zien wat hij instinctief en met veel geduld met doorsnee amateur muzikanten weet te bereiken. Op rustige, inspirerende en humorvolle wijze deed hij de tijd voorbij vliegen en gaf hij praktische tips en ideeën om de Lichte Muziek beter te laten klinken. Zonder muzikanten in verlegenheid te brengen liet hij tevens zien hoe exact men de Lichte Muziek uitvoeren moet. Ook voor mij als dirigent waren het waardevolle leermomenten. Zijn uitleg, zijn interpretaties, zijn dirigeertechniek, zijn gesticuleren en mimiek gaven ook mij nieuwe muzikale prikkels. Wij zijn over zijn optreden zeer enthousiast en zullen Peter Kleine Schaars met zekerheid nogmaals uitnodigen. Een workshop met hem is niet alleen de beroeps orkesten gegund maar ook voor elk amateur blaasorkest een “winstgevende arbeid”. Ik kan Peter Kleine Schaars elke dirigent en elk orkest aanbevelen.

Ivo Mühleis
Dirigent muziekvereniging Melodia Goldach (Zwitserland)

Peter Kleine Schaars on Facebook Peter Kleine Schaars on LinkedIn Peter Kleine Schaars on YouTube